Danmarks største plastsorteringsanlæg, planlagt idriftsat i Esbjerg i starten af 2024, er godt på vej. Anlægget markerer begyndelsen på en ny æra for plastsortering og genanvendelse i Danmark og eliminerer behovet for at eksportere plastaffald.
ReSource Denmarks hovedbygning strækker sig over 173 meter i længden, 40 meter i bredden og 20 meter i højden. Hver dag fyldes den med stadig mere avanceret sorteringsudstyr. Anlægget vil have kapacitet til at håndtere alt plastaffald i Danmark og bidrage til Danmarks ambitiøse mål for plastgenanvendelse. ReSource er designet til at udvinde værdi fra dansk plastaffald og forhindre, at plasten går til forbrændning eller eksporteres.
State-of-the-art og fleksibel sortering
Installationen af ReSources sorteringsudstyr, med en kapacitet på 160.000 tons plast om året, er godt i gang. Den tyske producent Eggersmann leverer det avancerede udstyr, der bruges til at sortere plasten. Processen indebærer fjernelse af urenheder og sortering af plasten i forskellige typer – HDPE, PP, LDPE, PET og PVC – der opfylder kravene til både kemisk og mekanisk genanvendelse. Mad og drikkekartoner og metaller sorteres også ud og sendes til genanvendelse. Som et resultat heraf opnår ReSource en meget høj genanvendelsesrate.
“Fordelen ved ReSource er, at vi bruger dokumenteret teknologi i stor skala. Denne teknologi er meget fleksibel og giver os mulighed for at tilføje eller ændre de specifikke plasttyper under sorteringsprocessen. ReSource vil også sørge for sporbarhed fra affald til produkt, hvilket vil være afgørende for nøgleaktører i branchen fremadrettet,” siger fabriksdirektør Lars H. Kristensen.
Udvidelse af teamet
Når anlægget er i gang, vil det beskæftige 50 fuldtidsansatte:
“Vi er godt i gang med rekrutteringsprocessen og leder efter dygtige kolleger, der ønsker at bidrage til at løse plastaffaldsproblemet. I øjeblikket er vi et team på fire medarbejdere,” siger fabriksdirektøren.
Dog vil det antal hurtigt ændres, da ReSource har flere ledige stillinger, der spænder fra operatører og truckførere til vedligeholdelsesteknikere.
Klar til at modtage plast
Inden overtagelsen af anlægget fra Eggersmann mod slutningen af året, skal ReSource udføre testkørsler, der kræver cirka 3.000 tons dansk indsamlet husholdningsplast, som er den primære type plast, anlægget er designet til.
“Vi har inviteret danske kommuner til at teste deres plastaffald i Esbjerg. ReSource vil på sigt kunne sortere plastaffald fra forskellige kommuner i partier, så vi kan give feedback til hver kommune eller leverandør om sorteringskvaliteten for hver plastkvalitet,” forklarer Lars.
ReSource Denmark har allerede sikret langsigtede aftaler om levering af plast til anlægget.
“Vi håber, at alle vil slutte sig til os i bestræbelserne på at øge genanvendelsen og skabe en cirkulær økonomi for plast her i Danmark. Vi er klar til at modtage plastaffald fra kommuner og affaldsbehandlingsvirksomheder fra i dag,” konkluderer Lars.